Werkplaats model special: Het raadsel Gaugain in broedplaats WESTERDOK

In 1891 veilde Gauguin zijn schilderijen om geld te verzamelen voor een nieuwe reis. Met de aankoop van zijn schilderij “La belle Angele” door Dégas kon Gauguin datzelfde jaar Frankrijk ontvluchten om “alles wat kunstmatig en conventioneel” achter zich te laten en een nieuw experiment in de tropen aan te gaan. In Tahiti raakt hij gefascineerd door de lokale schoonheden en schildert hij een paradijselijke Oceanië. Gauguin breekt vervolgens met de westerse schilderstijl door een primitieve stijl te gebruiken van een ongeëvenaarde vrijheid en natuurlijkheid met een buitengewone invasie van kleuren (zie bijvoorbeeld het paars en lila in de grond van “”Devil’s words ” en de gele muur achter het “Meisje met een mango”.

Na zijn vertrek naar de tropen bereikt Gauguin de toppen van zijn kunstenaarschap. Het prachtige kleurgebruik, de indringende blikken van de Polynesische vrouwen, die gewillig voor hem poseerden, en de geheimzinnige titels van de schilderijen zijn voor de liefhebber van het werk van Gauguin een waar genoegen.

De sessie start met een inleidend praatje door leider Ruud, waarin hij ingaat over het contrast tussen de persoon van de kunstenaar en zijn werk. Gauguin maakte heel poëtische schilderijen met bedachtzame transparante toetsen, maar had een heftig temperament, was enorm overheersend, een ruziezoeker, die het ook met de waarheid niet altijd even nauw nam.

Je werkt de twee dagdelen met twee half geklede modellen die lange standen aannemen.

Naast de vier wekelijkse werkplaats model sessies, biedt Ateliers Westerdok iedere derde zondag van de maand een werkplaats special. Hier kun je één keer per maand twee dagdelen met dubbel model werken. De modellen verbeelden verdiepende thema’s uit muziek, opera, ballet en filmgeschiedenis in hun poses. De standen ontstaan uit een mimische beweging en zijn niet vooraf bepaald. De werkplaats specials is voor iedereen die zelfstandig wil tekenen en schilderen naar de modellen; er wordt geen lesgegeven. Tijdens de twee dagdelen werk je zelfstandig en met materialen waarmee je het liefst werkt en zelf meeneemt. Uitgangspunt is om als groep geïnspireerd samen twee dagdelen lekker te tekenen en te schilderen.